Van eenmanszaak naar bv: waarom, wanneer en hoe?

Ben je een ambitieuze ondernemer met een eenmanszaak of VOF en overweeg je de overstap naar een besloten vennootschap (BV)? Dan sta je voor een belangrijke beslissing. De transformatie van je bedrijfsstructuur heeft namelijk aanzienlijke fiscale en juridische gevolgen. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste vragen: waarom maak je de overstap, wanneer is het ideale moment en hoe pak je dit proces aan? 

Kiezen voor de juiste bedrijfsvorm: meer dan alleen een formaliteit

In Nederland zijn er verschillende rechtsvormen die je voor je onderneming kunt kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een eenmanszaak of VOFs is toegankelijk en eenvoudig te beheren, maar geven je minder bescherming en fiscale voordelen als je bedrijf groeit. Een BV daarentegen, biedt meer mogelijkheden op het gebied van belastingplanning, trekt gemakkelijker investeerders aan, en beperkt je persoonlijke aansprakelijkheid. Een wijziging in je bedrijfsvorm is vaak een logisch gevolg van veranderende bedrijfsomstandigheden. Bijvoorbeeld een toenemende omzet en winst, de komst van personeel, het betreden van nieuwe markten of het zoeken naar externe financiering.

 

Van Eenmanszaak naar VOF

Heb je je eenmanszaak met succes opgebouwd en vraag je je af waneer het tijd is voor de volgende stap? Het omzetten van je eenmanszaak naar een vennootschap onder firma (VOF) kan om verschillende redenen aantrekkelijk zijn. Zo ben je bij een eenmanszaak zelf volledig verantwoordelijk voor het bedrijf. Alles draait om jou. Een VOF daarentegen, is een samenwerkingsverband tussen twee of meer ondernemers. Dit kan nuttig zijn als je bedrijf is gegroeid tot een punt waarop je de werklast wilt of moet verdelen. Of misschien biedt een partner de expertise die je zelf niet hebt.

Waarom Overstappen?

De redenen om de overstap te maken kunnen variëren. Het kan zijn dat je bedrijf zodanig is gegroeid dat het logisch is om meer mankracht in te brengen. Het kan ook zijn dat je het risico wilt spreiden; in een VOF ben je niet alleen verantwoordelijk voor het vermogen en de schulden van het bedrijf, maar deel je deze met je zakenpartner(s).

De voor- en nadelen van een vof
Voordelen:

 • Spreiding van risico en verantwoordelijkheden
 • Mogelijkheid om expertise en vaardigheden te combineren
 • Meer mogelijkheden voor kapitaalinbreng

Nadelen:

 • Gedeelde verantwoordelijkheid kan tot conflicten leiden
 • Juridisch ingewikkelder dan een eenmanszaak
 • Je bent samen aansprakelijk voor eventuele schulden

 

Buenaparte groeide in omzet en opdrachten. En daarmee groeide ook de wens om alles goed te organiseren, passend bij de omvang van Buenaparte. De transitie van een eenmanszaak naar een B.V. was een logische stap. Maar van dit hele traject wist ik weinig af. Gelukkig heeft CBEE mij bijgestaan en alles voor mij geregeld.

Lees hier het verhaal van Arnoud Evenhuis, eigenaar van Buenaparte

 

Wanneer overstappen naar een BV?

Als je eenmanszaak of vof succesvol is, kun je overstappen naar een besloten vennootschap (BV). Deze transitie heeft fiscale en juridische gevolgen en vraagt daarom om een zorgvuldige overweging. Bij een eenmanszaak of vof ben je zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van het bedrijf, van de financiën tot de aansprakelijkheid. In een BV maak je een scheiding tussen je persoonlijke en zakelijke vermogen. Dit kan een slimme stap zijn als je bedrijf risicovoller wordt of als je van plan bent fors te investeren en groeien.

Waarom Overstappen?

Een belangrijke reden om naar een BV-structuur over te stappen, is de beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat je persoonlijke vermogen in principe afgeschermd is van bedrijfsschulden. Daarnaast kan een BV fiscaal voordeliger zijn bij hogere winsten en biedt het meer flexibiliteit bij het aantrekken van investeerders.

De voor- en nadelen van een bv

Voordelen:

 • Beperkte persoonlijke aansprakelijkheid
 • Bij hogere winsten kan de belastingdruk voor een BV lager zijn
 • Professionele uitstraling en je trekt sneller investeerders aan

Nadelen:

 • Hogere oprichtings- en administratiekosten
 • Striktere regelgeving en rapportageverplichtingen
 • Meer complexiteit in de bedrijfsvoering

 

In de afgelopen vijf jaar is HR24 getransformeerd van een eenmanszaak naar een VOF, waarbij Niek Witsenboer, een voormalig medewerker, mede-eigenaar van HR24 is geworden. Vorig jaar hebben we nog een stap verder gezet en zijn we overgestapt naar een bv-structuur. Samen met CBEE zagen we dat een bv-constructie beter past bij onze toenemende omzet en aansprakelijkheid.

Lees hier het verhaal van Arnold Kremer, eigenaar van HR24

Blijf op de hoogte

Ben je ondernemer en wil je meer advies over welke ondernemingsvorm het beste bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij staan klaar om je te voorzien van deskundige begeleiding en te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf.

Wil je vrijblijvend op de hoogte blijven van relevante financiële informatie? Meld je dan aan voor de CBEE Clever Nieuwsbrief. Dan ontvang je vier keer per jaar praktische tips in je mailbox, inclusief een inspirerend verhaal van een van onze ondernemende klanten.

 

CBEE Clever help je bij de overgang naar een BV

Bij CBEE Clever bieden we uitgebreide begeleiding voor ondernemers die overwegen over te stappen van een eenmanszaak of VOF naar een BV. Van een grondige intake en juridische formaliteiten tot fiscaal advies en stakeholdercommunicatie, we zorgen ervoor dat de transitie soepel en naadloos verloopt. Met onze deskundige hulp ben je verzekerd van een weloverwogen en zorgeloze overstap, die volledig is afgestemd op jouw unieke zakelijke behoeften.

De voordelen van een vlotte jaarafsluiting van je boekhouding

Van Eenmanszaak naar BV: wat betekent dit voor je administratie?

Van eenmanszaak naar bv: waarom, wanneer en hoe?

Overstappen van boekhouder: waar moet je op letten?

CBEE Clever en Comfort: Een Sterke Samenwerking voor Salarisadministratie en Advies

Visionplanner: Boost je bedrijfsprestaties met deze essentiële tool

De sleutel tot het ontgrendelen van jouw potentieel en het behalen van succes

Chris Boonstra

Eigenaar |  Senior Adviseur

Of kom langs in het Kwadraat aan de Lübeckweg 2 in Groningen